Uniek noodgeld Peize uit 1940 op Hobbymarkt Peize
Zondag wordt in de sporthal van 10.00 tot 17.00 al weer de 22e editie van de hobby-
markt Peize georganiseerd. De vele tien-
tallen standhouders uit heel Noord Neder-
land zorgen voor een ruim en divers aanbod. Een groot aantal zal een workshops geven en ook wordt er gedemonstreerd hoe je met gebruik van uiteenlopende materialen zeer creatief kunt zijn.

De heer Moes uit Sleen is een verzamelaar van bijzondere betaalmiddelen en is onlangs in het bezit gekomen van een serie biljetten die in mei 1940 door de toenmalige ge-
meente Peize in omloop zijn gebracht. Dit omdat het reguliere (zilveren) muntgeld na het uitbreken van de tweede wereldoorlog werd opgepot en er grote schaarste aan geld was ontstaan. Het gaat om biljetten van 25 cent, 1 gulden en 2 gulden 50 die o.a voorzien zijn van het gemeentewapen en de handtekening van burgemeester Römelingh. Nadat hiervan enkele honderden in omloop waren gebracht, verbood de bezetter kort daarna het gebruik ervan en werden de biljetten weer ingewisseld, ongeldig gemaakt (gaatjes erin) en vernietigd. Uit archiefstukken blijkt dat er slechts enkele biljetten bewaard zijn gebleven en dat o.a. de toenmalige raadsleden een dergelijke set van drie biljetten hebben gekregen. De heer Moes exposeert deze unieke biljetten op de Hobbymarkt Peize en zoekt contact met Peizenaren of families die ook in het bezit zijn van dergelijke biljetten.

Terug naar archief overzicht
of het vorige item
28 oktPositieve geluiden inloopavond fietstunnel N372

of het volgende item
29 oktBloemenpret viert 10-jarig bestaan met koopavondborrel