Open Monumenten Peize goed bezocht
De openstelling door de historische vereniging Pezie-Peize van het voormalige gemeentehuis van Peize was een schot in de roos. Met twee publiekstrekkers voor de deur in de persoon van Jan van der Veen die op de veldsmidse zijn kunnen vertoonde en Jan Hendrik Ensing die op ambachtelijke wijze een Drentse Wing (landhek maakte, wist het publiek de weg naar het gemeentehuis te vinden. Binnen werd iedereen hartelijk ontvangen en kon vrij een kijkje in de ruimtes beneden nemen. In deze kamers hadden een aantal Peizer kunstenaar een kleine exposities van hun werk en was een historisch overzicht van de Open Peizer monumenten ingericht. Begeleid door een gids kon de bovenverdieping worden bekeken. Zondag is het gemeentehuis ook nog te bezoeken van 11.00 tot 16.00uur.

'Het is prachtig weer voor de Open Monumentendag', vertelde een betrokkene zaterdagmiddag aan een bezoeker van de molen, 'geen regen, niet te warm, we hebben niet te klagen over de belangstelling'. In de PaiserMeul kon je rustig rondkijken en desgewenst informatie krijgen van de vrijwilligers die de molen aan de draai hadden. Na een klim op 'schuine trappen' kwam je bij het hart van de molen waar de verschillende tandraderen zorgden voor de overbreng van de wieken naar de molensteen. Ook de Meul is zondag open.

In de kerk van Peize waren de vrijwilligers blij dat de Hopsingers op de Brink een Korendag hadden ge-
organiseerd. In de momenten dat de koren elkaar op het podium afwisselden kwamen velen even een blik in de rond 1300 gebouwde Peizer kerk werpen. Zondag is de kerk niet geopend voor de Open Monument-
endagen. Het Gemaal aan de Hamersweg in Peizermade is wel geopend.

Terug naar archief overzicht
of het vorige item
12 sepPubliek geniet van feestje Paiser Hopsingers

of het volgende item
13 sepVoor de laatste (ge)maal...